Brambory v medovo-ořechové krustičce

Recept

Brambory v medovo-ořechové krustičce

Zpět na recepty

Ingredience

8-10
Menších raných brambor
4 lžičky
Ramy s olejem z vlašských ořechů
4 lžičky
Medu
3 lžičky
Kvalitní hořčice
Sůl (ideálně himalájská nebo mořská)
Pepř (čestvě namletý)
Lahůdkové droždí (volitelné)
O receptu
Detail produktu
Objednat online

O receptu

Brambory nemusí být jen nudnou přílohou, nemusíte z nich dělat pouze brambory na “loupačku” nebo kaši. Dá se s nimi experimentovat a pokaždé si je udělat trochu jinak, zajímavě, zdravě a chutně. Jsou levné, přitom poměrně zdravé, obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálů, jsou nízkokalorické a bezlepkové. Zkusil jsem je s novou Ramou Vlašský ořech a výsledek byl velmi chutný! Na tento recept se budou hodit nějaké kvalitní ranné brambory. Pokud chcete mít záruku kvality, tak kupujte brambory ideálně od místního farmáře, kterého znáte.

Postup přípravy

01

Nejprve si připravím brambory - omyji a okartáčuji je pod proudem teplé vody, odstraním případné vady. Poté brambory osuším utěrkou. Dále každou bramboru naříznu na 3-5 místech (podle velikosti brambory) a vykrojím úzký proužek brambory - jak můžete vidět na fotografii. Vyřezané malé kousky brambor nevyhazuji - nakrájím je na ještě menší kousky a použiji později. Dále si rozehřeji troubu na 200°.

02

Rozehřeji si plotnu na mírný plamen a v malém hrnci nechám rozpustit - Ramu Vlašský ořech, med, hořčici, dosolím ideálně himalájskou nebo mořskou solí. Až se ingredience rozpustí, vše důkladně promíchám a vzniklou omáčku přeliji do malé misky.

03

V rozpuštěné připravené omáčce každou bramboru pěkně obalím a bramboru přendáme do malého pekáče nebo zapékací misky. Pokud vám zbyde trochu omáčky jako mně, zamíchám do ní malé nakrájené kousky brambory, které mi zbyly. Malé kousky s omáčkou ještě opepřím a odložím zatím stranou. Obalím všechny brambory, nechám je péct na 200° po dobu cca 40-50 minut. Každých 10 minut brambory zkontroluji, lehce pootočím a poleji omáčkou, která stekla na dno misky. Cca 10 minut před koncem pečení přidám na horní část celých brambor odložené malé kousky brambor s omáčkou a pepřem, vše nechám dopéct cca 10 minut. Hotové brambory by měly mít zlatavou až nahnědlou barvu a měly by být na tak akorát na “skus”.

04

Omáčka, která vám steče z brambor je delikátní jako zálivka. Můžete ji použít na mnoho způsobů. K bramborám si můžete udělat jakékoliv maso, směs zeleniny s tofu, tempeh, šmakoun, luštěniny jako je cizrna, fazole apod. Fantazii se meze nekladou. Při pečení k bramborám můžete přidat i kořenovou zeleninu a obalit jí v omáčce, stane se z ní také delikátní a zdravá příloha.

Recepty